Publik & Media

Längre ner på sidan hittar du:

Program Allsvenskan Segling

Live-sändning och bilder

Om Allsvenskan Segling

Om deltagande klubbar

 

Program Allsvenskan Segling

Allsvenskan Segling genomförs i fyra deltävlingar enligt följande:
Deltävling 1, Strängnäs 17-19 maj
Deltävling 2: Långedrag 7-9 juni
Deltävling 3: Åmål 16-18 augusti
Deltävling 4: Örnsköldsvik 6-8 september

Tidsprogrammet på varje tävling är enligt följande:
Fredag: första start kl 12:00 och pågår fram till ca 17:00
Lördag: Första start 09:00 och pågår fram till ca 17:00
Söndag: Första start kl 09:00. Finalsegling kl 14:30.
Prisutdelning ske ca kl 15.

På varje tävlingsplats finns det utmärkta möjligheter att se seglingarna från land, höra kommentatorer i högtalaranläggning, köpa fika samt komma nära de tävlande. Besökare och publik är varmt välkomna.

Live-sändning och bilder

Varje tävling sänds live på Youtube och Facebook. Live-sändningen startar lördag kl 12.

Live Långedrag på Youtube

Bilder från tävlingarna kommer att läggas upp löpande under och efter respektive tävling på länk som kommer här senare.

Bilder från Kval till Allsvenskan och WOW 2 2023 finns här: Bilder Kval/WOW 2

Bildbank från Allsvenskan Segling 2024 finns på följande länk: https://www.danielstenholm.se/allsvenskan-segling-2024/

Bildbank från Allsvenskan Segling 2023 finns på följande länk: https://www.danielstenholm.se/allsvenskan-2023/.
Fotograf Daniel Stenholm, skall alltid anges. Bilderna får användas fritt för redaktionellt bruk.
 


Om Allsvenskan

Allsvenskan Segling introducerades 2015 och var en av de första nationella seglingsligorna som startades i Europa.  Sedan dess har konceptet spridit sig över stora delar av världen och i dagsläget finns det 22 länder med nationella seglingsligor. Alla dessa länder är organiserade och samordnade via det internationella organet ISLA, International Sailing League Association, som också är ansluten till World Sailing.

Allsvenskan Segling är en tävlingsserie för klubbar. Det är klubbar som tävlar mot varandra, snarare än enskilda besättningar. På en deltävling ska varje deltagande klubb skicka en mixad besättning på fyra eller fem personer och över en hel säsong måste klubben ha använt minst tio olika tävlanden. 18 klubbar deltar i Allsvenskan Segling.

En säsong består av fyra deltävlingar. På varje deltävling tillhandahålls båtar av typ J/70 och under deltävlingens tre dagar genomförs upp till 45 kappseglingar (15 för varje klubb) enligt ett särskilt kappseglingsschema. Banorna är korta (12 minuter) och kappseglingarna intensiva. Domare dömer direkt på vattnet.

Varje deltävling i Allsvenskan Segling produceras och sänds live på Youtube och Facebook. Kappseglingarna kommenteras och analyseras. Intervjuer görs med både deltagare och publik. Resultat uppdateras löpande och i realtid.

Tillbaka till toppen


 

Om deltagande klubbar

Här nedan finns en beskrivning av de 18 klubbar som deltar i Allsvenskan Segling 2024 samt länkar till deras hemsidor.

  Logotyp  Klubbnamn   Beskrivning
 Ekerö Båtklubb   EBK  En liten båtklubb i Mälaren, som i huvudsak är engagerad i SRS-seglingar. Klubben satsar även på segling för ungdomar genom att arrangera årliga seglarläger för över 100 ungdomar. Man gör även en satsning för damer som vill lära sig segling. EBK äger 2 st J/70 och satsar i Allsvenskan för att skapa sammanhållning och klubbkänsla. Målet är att hålla sig kvar i serien och få segla final-segling på deltävlingarna.
 Ekolns Segelklubb   ESK  En segelbåtsklubb vid Skarholmens udde i Uppsala med 1.400 medlemmar som syftar till att främja intresset för kappsegling och fritidssegling. Klubben satsar mycket på barn -och ungdomssegling i 2-krona och RS Feva för att sedan fortsätta utvecklingen mot bl.a.  J/70. I övrigt engagerar sig klubben i segling med olika typer av kölbåtar och SRS-segling. ESK har varit med i Allsvenskan sedan 2015 med ambitioner att försöka komma så högt i resultatlistan som möjligt. Syftet med Allsvenskan för ESK är att få fler ungdomar att satsa på kappsegling.
LOGO_CIRCLE_SHORT_TEXT  Gamla Stans Yachtsällskap  GSYS

Klubben startades 1995 av entreprenören Jan Stenbeck som utmanarklubb till America’s Cup. Hemmahamnen är en pir på Beckholmen, mitt i Stockholm. Klubben förfogar över 6 st J/80 segelbåtar och 9 st DF95 radiostyrda segelbåtar samt ett par RIB-båtar för funktionärer.
GSYS vill visa upp kappsegling i Stockholms inre vatten och driver Urban Sail - träningar tre dagar i vecka i Ryssviken med J/80 med fokus på Team Racing och Sprint. 
GSYS anordnar årligen Big Boat Race, Stockholm International Team Race Regatta (med gästande klubbar från UK, Italien, USA) och National Team Race Regatta.

 Göteborgs Kungl Segelsällskap   GKSS  Västkustens största klubb med 3.200 medlemmar. Här bedrivs stor seglarskoleverksamhet samt omfattande träningsverksamhet  för både juniorer och seniorer i olika jolleklasser (även OS-klasser). Dessutom finns här ett matchracing-center där där flera besättningar tränar och tävlar i klubbens Fareast 28:or. Klubben har även 2 st J/70-båtar.  GKSS syfte med deltagandet i Allsvenskan är att erbjuda jolleseglare en utveckling mot sprintsegling och kölbåtssegling samt stärka sammanhållningen i klubben med segling för juniorer och seniorer, killar och tjejer. Klubben har som mål att vinna Allsvenskan inom de närmaste åren.
 Halmstads Segelsällskap  HSS  
 Hjuviks Båtklubb  HjBK  
 Kungl Svenska Segel Sällskapet  KSSS

KSSS grundades 1830 och är världens näst största segelsällskap med ca 6 000 medlemmar, varav över 2 500 juniorer. Verksamheten bedrivs i Stockholmsområdet med klubbhuset i Saltsjöbaden och omfattar träning, lägerverksamhet, kappsegling, eskaderseglingar, klubbaktiviteter samt hamnverksamhet. Bland sportsliga framgångar kan nämnas 17 olympiska medaljer.
Målsättningen för KSSS i Allsvenskan är att ge yngre seglare möjlighet att utvecklas och samtidigt vara med i toppen av tabellen. I laget finns därför en stor bredd vad gäller ålder och erfarenhet.

 Ljungskile Segelsällskap  LjSS

Ljungskile segelsällskap bildades 1962 och har idag ca 400 medlemmar.

Klubben bedriver jolle- och RC-segling i Ljungskileviken, men har även flera medlemmar som kappseglar med kölbåt. Klubben arrangerar flera regattor varje år och hade 2019 den första miljömärkta regattan i Sverige. På somrarna bedrivs en omfattande seglarskoleverksamhet och även en del parasegling.

Klubben har deltagit i Allsvenskan Segling sedan 2021. Syftet med klubbens satsning i Allsvenskan är att skapa sammanhållning över generationsgränserna, att få kunskapsöverföring från erfarna seglare till yngre, att få jolleseglare att fortsätta kappsegla samt att locka fler tjejer att vara med och segla. Fokus är ungdomar och 50/50 mellan killar och tjejer. Målsättningen är att bli en stabil klubb i Allsvenskan och utveckla sprintseglingen i klubben.

Allt för att uppnå visionen som klubben har - ”Fler segel på viken”.

 Umeå Segelsällskap  USS

Umeå Segelsällskap (USS) bildades redan 1882 och är en av Sveriges äldsta föreningar. Föreningens huvudsakliga uppgift är att bedriva seglingsidrott för såväl juniorer som seniorer. Detta sker genom seglarskola och träning samt tävlingsverksamhet för både barn, ungdomar och vuxna.

Föreningen har sin anläggning i Obbola strax utanför Umeå med klubbstuga, uppläggning för jollar och båthamn för större båtar. Utöver detta har föreningen många medlemmar som utövar båtliv i bredare bemärkelse, t ex i eskadersegling.

Klubben har fostrat många duktiga seglare genom åren och vi stolta över alla medlemmar som tagit hem medaljer inom VM, NM, EM, SM i såväl junior som senior och tävlingar som Gotland Runt och Tjörn Runt.  

Vi är jättestolta över att nu vara den nordligaste klubben att delta i Allsvenskan. Vår ambition för säsongen som nykomling är att prestera så gott vi kan och vi vill utveckla klubben inom konceptet sprintsegling

 Oxelösunds Segelsällskap  OxSS  
 Segelsällskapet Åmålsviken  SSÅV Segelsällskapet Åmålsviken, SSÅV, bildades 1932 och har idag ca 400 medlemmar. Klubben bedriver aktivt jolle- och kölbåtssegling med sikte på bredd och elit. Klubblokalen med omklädningsrum, förråd och samlingslokal ligger centralt i Åmål där tillgång finns till sjösättning med kran och slip samt bryggor och uppställning av båtar och trailers. Varje år arrangeras regionala och nationella jolle- och kölbåtsregattor. Från 2022 arrangera klubben en deltävling i Allsvenskan . SSÅV:s första år i Allsvenskan var 2020. Målsättningen med deltagandet är att öka gemenskapen i klubben och intresset för segelsporten med särskilt fokus på kvinnor och ungdomar.
Djursholms Segeklubb  DSK

 

Runmarö Yacht Club  RYC

RYC bildades 1991, med målsättningen att främja segling på Runmarö med omnejd. Basen för verksamheten bedrivs på Runmarö i Stockholms skärgård.  RYC är en liten klubb med ca 350 medlemmar.
RYC lägger stor vikt vid jollesegling och utbildning med syfte uttalat syfte att öka intresset för segling framförallt ur ett bredd-perspektiv. Varje sommar deltar 100-talet barn och ungdomar i Sjöbus, Försegel och Seglarskola. RYC arrangerar även kappseglingar för kölbåtar både som rena klubbseglingar och som öppna kappseglingar.
Målsättning med deltagande i Allsvenskan är att synliggöra, öka intresse och gemenskap i klubbens verksamhet. Klubben är glada för att vara tillbaka i Allsvenskan 2024 och målsättning är att med marginal klara av att hålla klubben kvar i Allsvenskan, samt förhoppningsvis kunna deltaga i någon finalsegling på någon av deltävlingarna under 2024

 Sotefjordens Segelsällskap   SFS  SFS har sin hemmahamn i Hunnebostrand, längst ut på Lilla Gåsholmen. Det är en liten förening med 250 medlemmar, men man äger 35 båtar. Tränings- och tävlingsverksamhet bedrivs mest i optimist, ILCA, 2-krona, RS-Feva och 606 för seglare i alla åldrar. Varje år genomförs en seglarskoleverksamhet med ca 100 deltagare. Klubben har deltagit i Allsvenskan sedan starten 2015 och har som målsättning att vara i den absoluta toppstriden varje år.
 Stenungsunds Segelsällskap  StSS  
 Strängnäs Segelsällskap  SSS  
 Upsala Segelsällskap   USS  Klubben bildades 1907 och ligger vid Skarholmen i Mälaren. USS har idag 1.600 medlemmar och man satsar framför allt på kappsegling och ungdomsverksamhet.  Genom åren har klubben erövrat många mästerskapsmedaljer i olika klasser och man är även en flitigt anlitad arrangör av svenska mästerskap. Utöver traditionell jolle- och kölbåtssegling, har klubben även aktiva kite-seglare och på vintern isjaktssegling.  USS har deltagit i Allsvenskan sedan 2019. Deltagandet i Allsvenskan syftar till att överföra och utveckla kunskaper mellan generationer och gender samt skapa engagemang och stärka relationer. Klubben äger flera 606 och en J/70. 
Örnsköldsviks Segelsällskap  ÖSS Allsvenskans för närvarande nordligaste klubb och som varit med sedan starten. Föreningen har ca 200 medlemmar där jolleträning utgör en viktig del av verksamheten, men man är även aktiv inom kölbåtssegling. ÖSS arrangerar bl.a. den kända Ulvöregattan varje år, en tredagars tävling runt vattnen vid Ulvöarna. Klubbens ambitioner i Allsvenskan är profilera ÖSS som ett aktivt segelsällskap samt öka intresset för kappsegling och skapa förutsättningar för unga seglare att kunna utvecklas på lång sikt.

Tillbaka till toppen

 

 

Samarbetspartners